Hububat ve diğer bitkisel ürünlerde tarımsal üretim yüzde 5 düştü

Türkiye İstatistik Kurumu 2024 yılı tarımsal üretim istatistiklerini açıkladı.
Sonuç olarak, 2024 yılında üretim miktarı hububat ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) geçen yıla göre yüzde 5 azalırken, sebzelerde yüzde 5,6, meyveler, içecek bitkileri ve baharatlarda ise yüzde 2,1 arttı.
Bu yıl 77,5 milyon ton tahıl ve diğer bitkisel ürünler, 33,6 milyon ton sebze, 28 milyon ton meyve, içecek ve baharat üretildi.
Buğday üretimi 20,8 milyon tona düştü
Tahıl ürünleri üretim miktarı ise bir önceki yıla göre %7,5 azalarak yaklaşık 39 milyon tona ulaştı.
Aynı dönemde buğday üretimi %5,5 düşüşle 20,8 milyon tona, arpa üretimi %12 düşüşle 8,1 milyon tona, çavdar üretimi %15,7 düşüşle 257 bin tona, yulaf üretimi %4,9 düşüşle 390 bin tona, çavdar üretimi ise %4,9 düşüşle 390 bin tona geriledi. üretim %15,7 düşüşle 257 bin tona geriledi. mısır üretimi ise %4,9 düşüşle 390 bin tona geriledi. Üretim de %10 düşüşle 8,1 milyon tona geriledi.
Ürün | Üretim miktarı | Yıllık değişim (%) |
---|---|---|
Tahıl bazlı ürünler |
||
Tahıl | 20,8 milyon ton | -5.5 |
Arp | 8,1 milyon ton | -12.0 |
Çavdar | 257 ton | -15.7 |
Yulaf | 390 ton | -4.9 |
Şeker mısır | 8,1 milyon ton | -10 |
baklagiller |
||
Nohut | 575 ton | |
Kuru fasulye | Ton 279 | |
Kırmızı Mercimek | 4:05 tonu | |
Yumrulu bitkiler |
||
Patates | 6,9 milyon ton | +21,1 |
Yağlı tohumlar |
||
Soya | 180 ton | +30.9 |
Ayçiçeği | 2,2 milyon ton | -0,1 |
Pancar |
23 milyon ton | -8.9 |
Baklagil grubunda nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretimi sırasıyla 575 bin ton, 279 bin ton ve 405 bin ton olarak gerçekleşti. Yumrulu bitkilerden patatesin üretimi ise yüzde 21,1 artışla 6,9 milyon ton olarak gerçekleşti.
Yağlı tohumlardan soya fasulyesi üretimi yüzde 30,9 artışla 180 bin tona yükselirken, ayçiçeği üretimi yüzde 0,1 düşüşle 2,2 milyon tona geriledi.
Şeker pancarı üretiminin %8,9 düşüşle 23 milyon ton olduğu hesaplandı.
Meyve ve sebze üretimi
Bitkisel ürünlerin üretimi yıllık %5,6 artışla 33,6 milyon tona yükseldi.
Sebze grubu ürünlerinden domates salçasında yüzde 9,9, soğanda yüzde 1,2, kapya biberinde yüzde 21,1 oranında üretim artışı hesaplanırken, salatalıkta yüzde 0,9 oranında Lahana üretiminde azalma gözlendi. Yeşil biberde %0,6, beyaz biberde ise %5.
Ürün grubu | Üretim miktarındaki artış/azalış |
---|---|
sebze | %5,6 artış (33,6 milyon ton) |
Domates | %9,9 artış. |
Soğan | %1,2 artış. |
Pepe Capia Domates Konsantresi | %21,1 artış. |
Salatalık | %6,9 oranında düşüş. |
Yeşil biber | %0,6 oranında azalma. |
Beyaz Lahana | %5 azalma. |
Meyve bitkileri, içecekler ve baharatlar | %2,1 artış (28 milyon ton) |
Elma | %4 azalma. |
çilek | %10,4 oranında azalma. |
nar | %10,1 artış. |
Üzüm | %2 artış. |
turunçgiller | |
Analiz ediliyor | %32,7 oranında azalma. |
Turuncu | %30,3 oranında azalma. |
Limon | %25,6 oranında azalma. |
Fındık | |
Fındık | %10,3 artış. |
Ceviz | %18,3 artış. |
Antep fıstığı | %117,6 artış. |
Diğer | |
Buz | %5,9 oranında düşüş. |
Zeytin | %146,7 artış. |
Meyve, içecek ve baharat üretim miktarı ise yıllık %2,1 artışla yaklaşık 28 milyon tona ulaştı.
Meyve grubunda üretim miktarı geçen yıla göre elmada yüzde 4, çilekte yüzde 10,4 azalırken, narda yüzde 10,1, üzümde yüzde 2 arttı.
Turunçgillerden mandalinada yüzde 32,7, portakalda yüzde 30,3, limonda ise yüzde 25,6 üretim azaldı.
Sert kuruyemişlerden fındıkta yüzde 10,3, cevizde yüzde 18,3, antep fıstığında ise yüzde 117,6 artış yaşandı.
Muz üretiminde yüzde 5,9 oranında azalma, zeytin üretiminde ise yüzde 146,7 oranında artış kaydedildi.
Süs bitkileri üretimi azalıyor
2024 yılında üretilen süs bitkisi miktarı geçen yıla göre yüzde 6,1 azaldı. Bu grupta kesme çiçeklerin payı %69,5, diğer süs bitkilerinin payı ise %30,5'tir.
Kesme çiçek üretimi yüzde 0,1, diğer süs bitkileri üretimi ise yüzde 17,4 azaldı.