Yaz aylarının korkulu rüyası! Denizler alarm veriyor: ‘Et yiyen bakteri’ kabusu…

Türkiye'deki “et üzerinde yemek için bakteriler” olarak bilinen Vibrio Vibrio Vulnificus, ölümün ölümü ve bu durumun çok fazla konuşmaya başladığı hakkında haberlere neden oldu.
Vibrio vulnificusus, deniz suyunda nadir ancak ölümcül olabilen bir tür bakteri türüdür. Özellikle yaz ve sıcak ve tuzlu sularda (örneğin deniz ve tuzda) oluşma riski artar.
Nereye enfekte oldu?
Vibrio bir tür bakteridir. Genellikle çiğ veya düşük pişmiş deniz ürünleri (özellikle midye, istiridye olarak istiridye) veya kirli deniz suyu ile temas ederek bulaşır. Vücuda girdikten sonra hızla büyüyebilir ve ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Zayıf bağışıklık sistemi olan kişilerde, özellikle karaciğer hastalıkları ile daha yüksek ölüm riski vardır.
Enfeksiyon durumu, çiğ veya alçak deniz bazlı deniz (özellikle istiridye) tüketen ve sporca deniz suyunun ciltten kesilen, yaralanan veya ciltten temas ederek kırılmış olarak temas etmesi ile gerçekleşir. Hastalık, deniz ürünlerinin hazırlanması sırasında küçük kesimlerle de bulaşabilir.
Belirtiler nelerdir?
Enfeksiyonlar nadir olmasına rağmen, Vibrio vulnificus genellikle kusma, ishal ve karın ağrısı ile vibriosi adı verilen bir hastalığa neden olabilir. Ayrıca ciddi cilt enfeksiyonlarına neden olabilir.
Bakteriyel cilt enfeksiyonu belirtileri arasında ateş, kızarıklık, ağrı, şişme, sıcaklık artışı, renk değişikliği ve boşaltma bulunur.
Bakanlık bir açıklama yaptı
(DHA) Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı bir beyanda, “Bedenlerdeki bazı medya, ülkemizde, Vibrio bakterileriyle ilişkili hastalığın incelendiğine dair haberler var. Halk sağlığının genel bir yönü olarak, 2025 yılının verileri, bulaşıcı hastalıkların bildirim sistemi aracılığıyla.